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sábado, 4 de xuño de 2022

REFRESCO DE BIEITEIRO

 



Bieiteiro, sabugueiro... son algúns nomes para denominar unha árbore que medra moi ben en Galiza, (Sambucus nigra) que florece nesta época do ano e os seus ramalletes brancos deixan perfumado o ambiente onde se atopen.

Parece ser que esta bebida que se prepara mediante unha fermentación á base de auga,  zucre, flores da árbore, limón e algún que outro ingrediente,  ten sido moi popular en Europa xa no tempo dos romanos. 

Por iso, cando fun visitar Rumanía e vin que medraba alí,  chamóume a atención. Contáronme que elaboraban coas flores unha bebida moi refrescante para o verán.

Pasóu tempo e non me deu por probar a facela ata estes días. Volvín pedir a receita ás amigas rumenas e, hoxe mesmo, me dispuxen a preparala, en menos proporción para probar.

Ésta árbore é medicinal. As flores son diuréticas e emolientes. Coas bagas, cando están xa ben negras, pódese facer viño, compotas...

As flores sempre me resultaron un pouco cargantes cando as tiña na casa para adornar. Non soportaba o seu cheiro tan intenso e dulzón. Agora saberéi como aromatizan unha bebida e se resulta tan sabedora como dín. 

Foto da miña preparación



INGREDIENTES:

3 litros de auga / 60 gr. de flores (5/6 flores grandes) /  300 gr de azucre (eu puxen panela) /

 2 ou 3 limóns / xerra de cristal de 4 litros

PREPARACIÓN:

Cortar cunhas tesouras os ramalletes das flores. Cortar algún limón en rodaxas e os outros espremer xugo nun bol. Poñer o azucre, Remexer e engadir algo de auga dos tres litros.

Verter na xerra, engadir as flores e as rodaxas de limón. Tapar con algo, plato, tapa da xerra ou tarro. Compre que todo sexa cristal. Poñer nun sitio soleado 2/3 días. Remexer a mestura todos os días. Se fai mal día, tardará mais en fermentar. Tampouco é necesario que acade a fermentación depende do gasificada que a prefiramos.

Deixo un video que me envióu esta amiga de Rumanía, así sabemos mellor os pasos a seguir e cómo servila. Paga a pena ver o video.








Sambucus nigra


18 comentarios:

  1. Es bueno que nos pasen recetas de buenas bebidas refrescantes, ya lo creo.

    Gracias por compartir. Un abrazo

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  2. Muito interessante este post.

    Arthur Claro
    http://www.arthur-claro.blogspot.com

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  3. Conheço muito bem o sabugueiro cujas flores são muito perfumadas. Não sabia a sua utilidade, mas vou levar a receita para experimentar. Deve ser muito bom!!!
    Obrigada por partilhares.

    Uma semana feliz.
    Beijinhos
    MARIAZITA / A CASA DA MARIQUINHAS


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  4. Interesantísimo Bea! Non sabía que se podía facer unha bebida gasificada, tipo refresco, desta árbore, e sorprendeume. Xa contarás se ten bo sabor o resultado. Un bico. Iria

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  5. Por certo sabías que con ramas de toxo faise un licor? Eu prepareino o ano pasado e quedou ben ☺️

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  6. Aqui também temos o sabugueiro, Bea! Só não sabia que tinha essa utilidade! Bom saber. Meu abraço, amiga; boa semana.

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  7. Um primor essa sua postagem, querida Beatriz!
    Sou capaz de sentir o perfume daqui!!! É que guardo na lembrança! rss
    Beijinho, querida, uma boa semana!

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  8. Te gusta cocinar Eres un ama de casa que disfruta su vida

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  9. Curiosa historia, a do bieietiro, e quedei intrigado pensando no sabor do refresco. Continuará?

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  10. Hola Beatriz, he leído con mucho interés lo que hoy nos presentas y he copiado la receta, por si tengo ocasión de prepararla, dado que por aquí también es muy abundante el sabugueiro y hasta ahora no sabia de sus cualidades...Muchas gracias por todo ello.
    Un fuerte abrazo

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  11. Pois a pinta non está mal. Xa dirás como sabe.Esta e a flor que ó meu avó non lle prestaba o olor, pero a él pasáballe con máis cousas: era delicado do estómago. Algo influiu en min.

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  12. Olá amiga, tua postagem me fez lembrar minha vó, lembrei dela falando este nome, sabugueiro. Temos aqui também, mas desconhecia essa receita tão refrescante. Gostei muito, beijos ;) https://botecodasletras2.blogspot.com/

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  13. Bea,
    A natureza é sempre
    tão generosa para nós.
    Vou procurar essas flores
    na feira aqui do bairro
    e vou tentar reproduzir a receita
    só que de farei
    em menor quantidade.
    Adorei a publicação.
    Bjins
    CatiahoAlc.

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  14. Thank you for nice information. Please visit our web:

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  15. Olá Beatriz!
    Regressando ao nosso convívio, depois de um necessário repouso forçado, pós operatório, que felizmente correu bem.
    Deixas aqui umas dicas interessantes sobre esta árvore importante, o Sabugueiro. Que desconhecia estas particularidades.
    Excelente texto.
    Votos de um excelente fim de semana, com muita saúde.
    Beijinhos!

    Mário Margaride

    http://poesiaaquiesta.blogspot.com

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  16. Me gusta leerte en un mundo de incomprendidos ,me salvo de eso-No analizo lo mio

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  17. Hola, Beatriz, a mi tampoco se me hubiera ocurrido preparar un refresco con estas flores, porque su perfume tan intenso también me provocan un ligero rechazo.
    Pero para eso está el conocimiento y el saber escuchar a los que saben, por lo que me guardo tu receta.

    Con un saludo de mi apellido gallego.

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  18. Olá Beatriz,
    Passando por aqui, para agradecer a visita e gentil comentário, e desejar uma excelente semana.
    Beijinhos.

    Mário Margaride

    http://poesiaaquiesta.blogspot.com

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Grazas por comentar, por empatizar e por vir en son de paz.