Bieiteiro, sabugueiro... son algúns nomes para denominar unha árbore que medra moi ben en Galiza, (Sambucus nigra) que florece nesta época do ano e os seus ramalletes brancos deixan perfumado o ambiente onde se atopen.
Parece ser que esta bebida que se prepara mediante unha fermentación á base de auga, zucre, flores da árbore, limón e algún que outro ingrediente, ten sido moi popular en Europa xa no tempo dos romanos.
Por iso, cando fun visitar Rumanía e vin que medraba alí, chamóume a atención. Contáronme que elaboraban coas flores unha bebida moi refrescante para o verán.
Pasóu tempo e non me deu por probar a facela ata estes días. Volvín pedir a receita ás amigas rumenas e, hoxe mesmo, me dispuxen a preparala, en menos proporción para probar.
Ésta árbore é medicinal. As flores son diuréticas e emolientes. Coas bagas, cando están xa ben negras, pódese facer viño, compotas...
As flores sempre me resultaron un pouco cargantes cando as tiña na casa para adornar. Non soportaba o seu cheiro tan intenso e dulzón. Agora saberéi como aromatizan unha bebida e se resulta tan sabedora como dín.
Foto da miña preparación
INGREDIENTES:
3 litros de auga / 60 gr. de flores (5/6 flores grandes) / 300 gr de azucre (eu puxen panela) /
2 ou 3 limóns / xerra de cristal de 4 litros
PREPARACIÓN:
Cortar cunhas tesouras os ramalletes das flores. Cortar algún limón en rodaxas e os outros espremer xugo nun bol. Poñer o azucre, Remexer e engadir algo de auga dos tres litros.
Verter na xerra, engadir as flores e as rodaxas de limón. Tapar con algo, plato, tapa da xerra ou tarro. Compre que todo sexa cristal. Poñer nun sitio soleado 2/3 días. Remexer a mestura todos os días. Se fai mal día, tardará mais en fermentar. Tampouco é necesario que acade a fermentación depende do gasificada que a prefiramos.
Deixo un video que me envióu esta amiga de Rumanía, así sabemos mellor os pasos a seguir e cómo servila. Paga a pena ver o video.
Es bueno que nos pasen recetas de buenas bebidas refrescantes, ya lo creo.
ResponderEliminarGracias por compartir. Un abrazo
Conheço muito bem o sabugueiro cujas flores são muito perfumadas. Não sabia a sua utilidade, mas vou levar a receita para experimentar. Deve ser muito bom!!!
ResponderEliminarObrigada por partilhares.
Uma semana feliz.
Beijinhos
MARIAZITA / A CASA DA MARIQUINHAS
Interesantísimo Bea! Non sabía que se podía facer unha bebida gasificada, tipo refresco, desta árbore, e sorprendeume. Xa contarás se ten bo sabor o resultado. Un bico. Iria
ResponderEliminarPor certo sabías que con ramas de toxo faise un licor? Eu prepareino o ano pasado e quedou ben ☺️
ResponderEliminarAqui também temos o sabugueiro, Bea! Só não sabia que tinha essa utilidade! Bom saber. Meu abraço, amiga; boa semana.
ResponderEliminarUm primor essa sua postagem, querida Beatriz!
ResponderEliminarSou capaz de sentir o perfume daqui!!! É que guardo na lembrança! rss
Beijinho, querida, uma boa semana!
Te gusta cocinar Eres un ama de casa que disfruta su vida
ResponderEliminarCuriosa historia, a do bieietiro, e quedei intrigado pensando no sabor do refresco. Continuará?
ResponderEliminarHola Beatriz, he leído con mucho interés lo que hoy nos presentas y he copiado la receta, por si tengo ocasión de prepararla, dado que por aquí también es muy abundante el sabugueiro y hasta ahora no sabia de sus cualidades...Muchas gracias por todo ello.
ResponderEliminarUn fuerte abrazo
Pois a pinta non está mal. Xa dirás como sabe.Esta e a flor que ó meu avó non lle prestaba o olor, pero a él pasáballe con máis cousas: era delicado do estómago. Algo influiu en min.
ResponderEliminarOlá amiga, tua postagem me fez lembrar minha vó, lembrei dela falando este nome, sabugueiro. Temos aqui também, mas desconhecia essa receita tão refrescante. Gostei muito, beijos ;) https://botecodasletras2.blogspot.com/
ResponderEliminarBea,
ResponderEliminarA natureza é sempre
tão generosa para nós.
Vou procurar essas flores
na feira aqui do bairro
e vou tentar reproduzir a receita
só que de farei
em menor quantidade.
Adorei a publicação.
Bjins
CatiahoAlc.
Olá Beatriz!
ResponderEliminarRegressando ao nosso convívio, depois de um necessário repouso forçado, pós operatório, que felizmente correu bem.
Deixas aqui umas dicas interessantes sobre esta árvore importante, o Sabugueiro. Que desconhecia estas particularidades.
Excelente texto.
Votos de um excelente fim de semana, com muita saúde.
Beijinhos!
Mário Margaride
http://poesiaaquiesta.blogspot.com
Me gusta leerte en un mundo de incomprendidos ,me salvo de eso-No analizo lo mio
ResponderEliminarHola, Beatriz, a mi tampoco se me hubiera ocurrido preparar un refresco con estas flores, porque su perfume tan intenso también me provocan un ligero rechazo.
ResponderEliminarPero para eso está el conocimiento y el saber escuchar a los que saben, por lo que me guardo tu receta.
Con un saludo de mi apellido gallego.
Olá Beatriz,
ResponderEliminarPassando por aqui, para agradecer a visita e gentil comentário, e desejar uma excelente semana.
Beijinhos.
Mário Margaride
http://poesiaaquiesta.blogspot.com